zaterdag 1 december 2012

Helene van stralen


Danny van Walsum



Opleiding: Vrije academie van Cargelli en kunstacademie Rotterdam
Geïnspireerd door de kunstenaars Tàpies, Rothko en H.Breitner en vele reizen; India, Tanzania, Australie, New York, IJsland





Net iets meer dan tien jaar geleden exposeerde Guus de Ruiter voor het laatst bij de Artotheek. Schilder van de rust, werd hij toen genoemd, lyricus en dromer. Zijn tentoonstelling blikte toen al terug op verschillende decennia waarin hij als graficus en schilder actief was, met vele buitenlandse landschappen die hij schilderde op zijn reizen door Spanje en Italië. Zijn stillevens en bloemen die hij in de jaren negentig schilderde hadden onmiskenbaar eenzelfde melancholiek als sommige van zijn oudere stads- en havengezichten. Als eerbetoon aan deze kunstenaar, die vier jaar geleden stierf, is er een overzichtstentoonstelling en wordt de publicatie ‘Guus de Ruiter, schilder van de verstilling’ gepresenteerd.

In de Artotheek hangt onder meer een serie van De Ruiters kenmerkende landschappelijke aquarellen. Zijn glooiende landschappen met cypressen en bepleisterde huizen met kleine raampjes ademen een gevoel van lichtheid dat past bij het mediterrane karakter, maar de toets van de wolkenluchten verraadt zijn Hollandse afkomst. Met zijn lichte aquarelkleuren en spaarzame lijnen gaf De Ruiter deze landschappen een dromerige atmosfeer maar tegelijk ook een enorm wijds gevoel van ruimtelijkheid. Hoeveel De Ruiter ook reisde, hij was en bleef actief in het kunstleven van Rotterdam waar hij ook zijn kunstacademie had voltooid. Hij maakte deel uit van de Rotterdamse Venstergroep en exposeerde onder meer bij de Rotterdamse Kunstkring en het Schielandshuis. Eind 2000 stierf hij in zijn geboortestad Rotterdam, op 76-jarige leeftijd. ‘Guus houdt van tulpen’ stond op zijn kleurrijke rouwkaart geschreven.

Helene van stralen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten